Skip to main content

PERSBERICHT

Leiden, 20 juni 2023

Proef en ontdek de kwaliteit en veelzijdigheid van

Georgische wijnen

Op maandag 28 augustus organiseert Melman Communications in opdracht van Wijnimport Bleeker een grote proeverij van Georgische wijnen bij de Veranda in Amsterdam. Wijnimport Bleeker is de grootste importeur van Georgische wijnen in de Benelux en vertegenwoordigt zo’n 30 wijnhuizen en heeft een assortiment van meer dan 150 Georgische wijnen. Voorafgaand aan de proeverij kunnen gasten deelnemen aan een korte presentatie over Georgische wijnen. De proeverij is alleen toegankelijk voor wijnhandel, horeca en pers.

Wijnland Georgië, het oudste wijnland ter wereld.
Georgië wordt beschouwd als één van de oudste wijn producerende landen ter wereld. Archeologische vondsten tonen aan dat de wijnbouw in Georgië al meer dan 8000 jaar geleden begon. Vandaag de dag worden nog steeds traditionele productiemethoden gebruikt, waarbij het gebruik van de “qvevri” (grote aardenwerken kruiken, begraven in de grond) centraal staat. Deze methode werd zelfs in 2013 door de UNESCO erkent als wereld erfgoed. Daarnaast beschikt het land over een grote diversiteit aan inheemse druivenrassen. Veel van deze varieteiten zijn uniek voor het land en worden nergens anders ter wereld verbouwd. De bekendste zijn Saparavi voor rode wijn en Rkatsiteli voor witte wijn.

Natuurlijke wijnbouw en Orange wijnen
Veel wijndruiven in Georgië worden op biologische wijze geteeld. Vaak worden de schillen van witte druiven mee geweekt tijdens de fermentatie in de qvevri’s waardoor op natuurlijke wijze Orange (in Georgië bekend als amber) wijnen ontstaan. Hierdoor ontstaan unieke wijnen met veel puurheid en karakter.

Een proeflijst met meer dan 100 wijnen.
Op de laatste maandag van augustus zullen er meer dan 100 wijnen uit Georgië te proeven zijn. De volgende wijnmakers/vertegenwoordigers zullen aanwezig zijn om hun wijnen te presenteren en toe te lichten:

– Giviv Kokaia, wijnhuis Biomarani
– Mikheil Chonishvili, wijnhuis Chona’s Marani
– Gogi Dakishvili, wijnhuis Dakishvili/Teleda Orgo
– Lado Robakidze, wijnhuis Ethno
– Shalva Sikharulidze, wijnhuis Labara
– George Sky, wijnhuis Rtoni/Melatoni
– Yvo & Sophia Stoots, wijnhuis Sopho’s
– Kakha Tchotiashvili, wijnhuis Tchotiashvili
– Lado Uzunashvili, wijnhuis Vazisubani/Royal Khvanchkara/Georgian Sun
– Gia Piradashvili, wijnhuis Winiveria/Tavankari/Gurashvili

Meer informatie
Voor meer informatie over deze proeverij kunt u contact opnemen met Ghislaine Melman van Melman Communications, M: 06 – 14 789 441 of info@melman-communications.nl of met Peter Bleeker van Wijnimport Bleeker, M: 06 – 11 658 164 of Info@ghvino.nl.

Inschrijven kan door het invullen van het inschrijfformulier op:
https://www.e-act.nl/ah/site?a=1112&p=444898