Skip to main content

PERSDOSSIER

Proef de Europese perfectie

Label Rouge — al meer dan 50 jaar een kwaliteitslabel!

Vandaag zijn consumenten meer dan ooit op zoek naar zekerheid, kwaliteit, authenticiteit, respect voor dierenwelzijn en duurzaamheid. Elke dag zien we nieuwe labels op producten en in de winkelschappen verschijnen, op zoek naar de goedkeuring van klanten die door de bomen het bos niet meer zien.

Maar er bestaat al meer dan 50 jaar een kwaliteitslabel voor producten van topkwaliteit: Label Rouge. Tegenwoordig verwachten consumenten een kwaliteitslabel op vrijwel alle producten, maar in de jaren 60 was dat heel nieuw. Label Rouge ontstond door de bezorgdheid van een aantal Franse producenten, vooral Franse pluimveeproducenten, die opkwamen tegen de groeiende industrialisering van hun sector. Hun doel was consumenten kennis te laten maken met de voordelen van pluimvee dat traag opgroeit en in de openlucht, en dit boerenpluimvee tegenover industrieel gekweekt pluimvee plaatsen. Hiervoor werd in 1960 het Label Rouge-kwaliteitskeurmerk gecreëerd.

Dit label werd verleend door het Franse ministerie van Landbouw en is het enige officiële Europese keurmerk voor de certificering van landbouwproducten van superieure kwaliteit. En niet alleen voor pluimvee, want tegenwoordig vinden we dit kwaliteitslabel in wit en rood ook terug op rundvlees, kalfsvlees, lams- en varkensvlees, vleeswaren, eieren en natuurlijk op verschillend pluimvee en gevogelte. Voor elk productietype moet een zeer streng kwaliteitshandvest gevolgd worden.

Kort overzicht van de Franse Label Rouge-productie:

In 2017 vertegenwoordigden de Label Rouge-producten :

  • 1,7 % van de commercieel gehouden runderen
  • 3,9 % van de commercieel gehouden kalveren
  • 11,6 % van de commercieel gehouden lammeren
  • 4,7 % van de commercieel gehouden varkens
  • 9,3 % van de commercieel gehouden kippen
  • 12,2 % van de commercieel geproduceerde eieren in de groothandel

PERSCONTACT

FIL ROUGE

Interprofessionele federatie voor vlees met Label Rouge-, IGP- en AOC-labels

Cécile DEVEZE

f.i.l.rouge@wanadoo.fr

 

SYLAPORC

Unie labels varkensvlees en vleeswaren

Cécile DEVEZE

sylaporc@wanadoo.fr

 

SYNALAF

Franse nationale unie pluimveelabels

Marie GUYOT

+33 1 82 73 06 99

contact@synalaf.com

 

PERSCONTACT IN NEDERLAND

Sopexa S.A. BENELUX
Stassartstraat 48, bus 7 – 1050 Brussel – België

Mw. Ghislaine MELMAN
+31 6 14 78 94 41, ghislaine.melman@sopexa.com

Label Rouge Kippen