PERSBERICHT
Leiden, 30 november 2022
Heerlijk en eenvoudig kerst dessert: Chocolade taart met port
Thuis genieten met familie en vrienden van een heerlijk kerstdiner, is helemaal de trend voor deze kerst. Slechts weinig mensen willen daarvoor echter de hele dag in de keuken staan. Dit nagerecht kan van tevoren worden bereid, zodat u zonder stress aan tafel kunt. Het wordt zelfs nog lekkerder van smaak, als het een dag eerder wordt gemaakt. Met frambozen en poedersuiker maakt u het helemaal af. De combinatie met Quevedo port is helemaal hemels, als of er een engeltje over je tong…
Chocolade en port een verrukkelijke combinatie
Weinig dessertwijnen passen zo goed bij chocolade als Late Bottled Vintage port. Deze “LBV” port is afkomstig uit een wijnjaar maar heeft vervolgens ruim 3 jaar op vat gerijpt, voordat hij is gebotteld. Hierdoor heeft hij extra ronde en zachte aroma’s gekregen, die perfect bij chocolade passen.
Recept chocoladetaart met port
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 30 minuten
Ingrediënten voor 4 – 6 personen
325 gr donkere chocola
175 gr ongezouten boter, in stukjes
2 tl vanille extract
1 tl kaneel
100 gram amandelmeel
50 gram bloem
1/2 tl zout
5 eieren
140 gram lichtbruine basterdsuiker
handje verse frambozen
4 eetlepels frambozenjam
Decoratie
ongeveer 1 doosje frambozen
poedersuiker
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 160 C. Bekleed twee bakblikken van ongeveer 23 cm op de bodem met bakpapier. Vet de zijkanten goed in.
- Smelt 225 gram chocola met de boter “au bain-marie” (doe kokend water in een steelpannetje en zet hierop een hittebestendige kom) en laat vervolgens afkoelen. Roer de vanille en de kaneel erdoor.
- Doe het amandelmeel samen met de bloem en het zout in een kom.
- Klop de eieren 5 minuten met een mixer tot ze verdubbeld zijn in volume. Voeg hier langzaam de suiker aan toe en klop nog eens 1 minuut.
- Voeg het afgekoelde chocolade mengsel er door tot het gemengd is. Doe het bloemmengsel erbij en spatel dit er weer doorheen. Het mengsel is relatief dun.
- Verdeel het deeg tussen de twee klaarstaande bakblikken en bak dit voor ongeveer 20-25 minuten in de oven. Als je er een houten prikker insteekt moet die eruit komen met nog wat kruimels aan de prikker. Laat volledig afkoelen in het bakblik, en haal ze er dan uit.
- Om de cake af te maken, leg je de lelijkste onderop. Maak een mengsel met de frambozenjam en doe hier wat verse frambozen door die je een beetje prakt met een vork. Smeer hier de onderste kant van de taart mee in en leg de andere helft er boven op. Druk voorzichtig aan.
- Smelt vervolgens het restje chocolade en bedek de taart met een laagje chocolade en decoreer dit met de frambozen. Bestrooi op het laatst met wat poedersuiker en serveer met een glaasje LBV port van Quevedo.
- Smakelijk eten!
Wijntip: Serveer bij dit nagerecht een Late Bottled Vintage port (LBV) zoals die van Quevedo (te koop bij Jumbo).
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en hoge resolutie beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Melman Communications
Ghislaine Melman
2323 HW Leiden
W: www.melman-communications.nl
E : info@melman-communications.nl
T: 071 – 572 42 02
M: 06 – 14 789 441